skip to Main Content

Truffelceremonie

Loopt jouw pad in rondjes? Kom je jezelf steeds weer tegen, maar zou je jezelf liever ontmoeten? Om erachter te komen wie jij bent, wat jou (on)gelukkig maakt. Om onbeantwoorde vraagstukken helder te krijgen en patronen te doorbreken. Op zoek naar inzichten die je leven diepgang, betekenis en (daarmee) richting geven. Truffels kunnen helpen om de reis naar binnen te maken – naar je onderbewuste – waar de antwoorden en inzichten al aanwezig zijn. Om te verwerken, helen en groeien. 

De kracht van de truffel

Tijdens een truffelceremonie ga je als het ware op ontdekkingsreis in jezelf. Als je je bedenkt dat het overgrote deel van je gedrag voortkomt uit je onderbewustzijn – waarschijnlijk zo’n 95% – dan is er veel ‘kennis’ in je lijf aanwezig, waarvan je je niet bewust bent. Maar waar je (dus) geen controle over hebt, omdat je er geen weet van hebt. Veel van wat er in je onderbewuste wordt ‘opgeslagen’, is een optelsom van je opvoeding en vergeten ervaringen. Dit is echter wel van invloed op je huidige gevoel en gedrag. 

Als je ervoor open staat om naar binnen te keren, om te kijken wat er onder de oppervlakte ligt, dan is een truffelceremonie misschien iets voor jou. Plantmedicijnen helpen je bewustzijn te verhogen en te luisteren naar wat jouw innerlijk kompas je vertelt. Die richting is altijd de weg voorwaarts. 

Kortom, wil jij:

 • jezelf beter leren kennen en ontwikkelen?
 • thema’s (trauma’s, verlies, etc.) aankijken en verwerken?
 • inzichten en (op basis daarvan) doelen verkrijgen?
 • vaste denkpatronen doorbreken?
 • helen van een depressie of burn-out?
 • verslavingen aanpakken?
 • je gezondheid verbeteren?
 • meer zelfacceptatie- en zelfliefde?
 • betekenisvol leven – in het hier en nu?

Voel je dan welkom om een truffelsessie bij CaFa56 bij te wonen. Eén sessie zou meer effect teweeg brengen dat een jaar lang therapie. Een uitnodiging en een kado aan jezelf ineen. 

Hoe ziet een ceremonie eruit bij CaFa56?

Op de dag van de truffelceremonie start je met een licht ontbijt, iets kleins is voldoende en liever geen koffie. Bij binnenkomst ligt en staat alles klaar voor jouw reis: een matras, kussen en een dekentje om onder te liggen. Je hoeft dus niets mee te nemen, maar mocht je wel een eigen deken of kussen mee willen nemen, is dat uiteraard geen enkel probleem. Makkelijk zittende kleding is wel een aanrader.

Voorafgaand aan de ceremonie worden jij en de ruimte ritueel gereinigd met salie (smudge), waarna je een fijn plekje voor jezelf uitzoekt. Dan is het tijd voor inname van de truffels – die gemiddeld na een half uur hun werk gaan doen. Intussen tijd drinken we samen een kop thee, kletsen we wat en krijg je uitleg over wat je kunt verwachten en over het plantmedicijn zelf. Ook bespreken we met elkaar wat je intentie is van de truffelreis die je gaat maken.  Vaak wordt al snel de behoefte gevoeld om te gaan liggen en je ogen te sluiten. Het filter valt weg, waarna je reis door het onderbewuste begint. 

Gedurende de ceremonie klinkt er muziek, die nu intenser binnenkomt dan anders. Ook de ruimte zelf wordt mogelijk anders ervaren. Al zul je het grootste gedeelte van de tijd – misschien – je ogen gesloten hebben. Alles wat je ervaart – wat je ziet, hoort en voelt – hoort erbij en is allemaal de bedoeling. Tijdens de sessie kunnen we, als je de behoefte voelt, gewoon praten en ook een toiletbezoek is geen probleem. 

Ongeveer vier uur na inname van de truffels neemt het effect af. Op het moment dat je je ogen opent, ben je direct in het hier en nu – en is er ruimte om inzichten en ervaringen met elkaar te delen, mocht je hier behoefte aan hebben uiteraard. Als je uit jouw reis komt, eten we samen een lichte maaltijd. Eenmaal ‘geland’ en helder genoeg, mag je naar huis. Waar jouw reis in feite verder gaat – en je alle opgedane ervaringen kunt gaan integreren in je leven.

Plantmedicijn: Psilocynine (truffel)

De truffel is een natuurlijk plantmedicijn. Wereldwijd wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van de helende kracht van plantmedicijnen. De genezende werking reikt ver – en blijft niet beperkt tot de fysieke gezondheid (ziekte). Truffels staan erom bekend je bewustzijn te verruimen en zetten je hart open. Waar inzichten zich als verborgen schatten openbaren, vindt genezing vooral plaats in spirituele zin.

Werking Psilocybine

Truffels vallen onder de klassieke psychedelica, net zoals de welbekende paddo’s. Beide bevatten psilocybine, de werkzame stof. Klassieke psychedelica zijn van invloed op de serotoninereceptoren in de hersenen, waarvan een aantal in het bijzonder. Stimulatie van deze receptoren is verantwoordelijk voor de typische psychedelische effecten, waaronder hallicunaties, voor bewustzijnsverhogende ervaringen en het beleven van de wereld met een ander perceptie.

Worden psychedelica in zeer kleine hoeveelheden toegepast, dan kunnen ze positief bijdragen aan iemands persoonlijke ontwikkeling, geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit wordt microdoseren met truffels genoemd.

Risico analyse

Het RIVM deed in 2000 onderzoek naar psilocybine als nieuwe drug(variant) – en schreef aan de hand daarvan een risico analyse waarin werd verklaard dat psilocybine veilig is en niet verslavend werkt – en daarmee vrij van risico’s voor de volksgezondheid. Om die reden is het gebruik van truffels legaal in Nederland.

Positieve effecten op het brein

Diverse onderzoeken laten zien dat psilocybine nieuwe (en vervangende) verbindingen aanlegt in de hersenen. Dit wordt neurogenese genoemd. Psilocybine lijkt ervoor te zorgen dat het brein effectiever, efficiënter en beter functioneert. Het heeft een positieve invloed op onder andere het geheugen, slaap, emoties, zelfvertrouwen en stemming en zorgt daarmee voor mentale balans. Psilocybine heeft bovendien een gunstige uitwerking op het vermogen tot gedragsverandering en het aanleren van nieuwe gewoontes.

Wat kun je verwachten?

Verwacht het onbekende…

Na het innemen van de truffels, raak je in een soort van droomtoestand – en begint jouw innerlijke reis. Wat je gaat zien en ervaren op reis door je onderbewuste, is niet te voorspellen en voor niemand hetzelfde. Je mag er tegelijkertijd op vertrouwen dat wat je te zien krijgt, zo moet zijn. Maar kan ik dit wel aan? No worries, je krijgt te zien wat je aan kunt op dat moment in jouw leven. 

Gedurende een truffelceremonie kun je allerhande effecten en gevoelens ervaren. Overspoeld door liefde, verwondering over de mooiste kleuren en bijzondere vervormingen, onbegrip, tintelingen over je lichaam, overmand door emotie, herbeleving van ervaringen uit het verleden, verrast door inzichten, puzzelstukjes en antwoorden. Versneld of in slow motion. Intens, niet altijd logisch, maar altijd wat het moet zijn. 

De een gaat sneller en dieper ‘op reis’ dan de ander. Ben je minder gevoelig voor de werkzame stof, of ervaar je weerstand bij het loslaten van de controle, dan duurt het misschien langer voordat je in een meditatieve toestand raakt – of ga je op een milde reis. 

Na twee tot vier uur raken de truffels uitgewerkt, waarna je een ‘zachte landing’ maakt op aarde. Veelal gaat dit gepaard met intens lachen, geklets of verdriet. Ongeremd dansen of heftig gapen. 

Je echte reis begint in feite pas na afloop van de truffelceremonie. Wanneer alle inzichten indalen en je ze gaat integreren in jouw leven. Heb je daarbij hulp nodig, bij Cafa56 is er voldoende aanbod dat jou verder kan helpen op jouw reis. 

Je hoeft niet bang te zijn…

Waar truffels je in aanraking brengen met het ‘onbekende’ of pijn uit het verleden, is het begrijpelijk dat dit angst kan oproepen. Bang om de controle te verliezen, wanneer een ceremonie ongemakkelijk wordt. Wanneer dingen worden herbeleefd en emoties de overhand krijgen. Omdat ze gezien willen worden. Tegelijkertijd is het doorleven ervan noodzakelijk om shit uit het verleden uit de weg te ruimen. Achteraf blijken angsten vaak ongegrond. Een illusie. Net zoals controle willen houden. Ben niet bang om jezelf waardevolle inzichten kado te doen. Laat alles maar gebeuren. Je krijgt wat je nodig hebt – en wat je aankunt. 

Onder ervaren begeleiding ben je bovendien geen moment alleen. Kom je vast te zitten in gedachten, vertrouw er dan op dat je hieruit komt. Krijgt angst de overhand? Als het nodig is, gaan we samen door je angst heen.

Maar truffels zijn toch drugs? Klopt. Maar zoals gezegd zijn ze onschadelijk en niet verslavend. En dus veilig. De intentie van een truffelceremonie maakt bovendien dat truffels worden ingezet als medicijn – in spirituele zin. Je ervaart in deze setting ook een heel andere werking van truffels dan wanneer ze worden gebruikt om te feesten. Zo blijf je tijdens het gebruik van truffels, in tegenstelling tot andere verdovende middelen, in het moment.

Wanneer kun je niet deelnemen?

Het persoonlijk rendement dat voortkomt uit een truffelreis is een kado aan jezelf. Helaas mag je in een aantal situaties (helaas) niet deelnemen aan een truffelceremonie – bijvoorbeeld wanneer je: 

 • zwanger bent of borstvoeding geeft;
 • gebruik maakt van medicatie die niet samen gaat met truffels, zoals antidepressiva;
 • een verleden hebt met psychoses, schizofrenie of borderline – of wanneer er reden is om aan te nemen dat je hiervoor aanleg hebt;
 • een schimmelallergie hebt;
 • voorafgaand aan en tijdens de sessie onder invloed bent van verdovende middelen, waaronder alcohol. 

Maar ik zit niet lekker in mijn vel, kan ik dan wel meedoen? Een veelgestelde vraag waarop het antwoord is dat dit zeker geen beperking is voor deelname. Eerder een uitnodiging! De helende werking van truffels wordt ook ervaren door mensen die kampen met depressies of overspannenheid.

Back To Top